Великий тиждень Більбао в Іспанії

Великий тиждень Більбао (Semana Grande de Bilbao) – головне щорічне свято цього іспанського міста. Він відзначається протягом дев’яти днів, починаючи з суботи, що настає за 15 серпня (святом Успіння Богородиці).

Офіційний статус свято отримало у 1978 році, хоча й раніше у серпні в Більбао проходили різноманітні розважальні заходи – ярмарки, кориди, змагання силачів, циркові та танцювальні вистави.

У 1978 році уряд оголосив конкурс на найкращу ідею головного міського свята. Переможцем тоді стала маскарадна група Тксоміна Барульйо. Згідно з її проектом, повноваження в організації свята були розділені між мерією та маскарадними групами, кожна з яких представляє той чи інший район міста.

З 2001 року свято починається запуском ракети, а також проголошенням публічної промови на площі Театру Аррьяга. Зазвичай місію глашата довіряють якомусь відомому міському діячеві. У 1988 році з’явилася навіть спеціальна форма для людини, якій належить відкривати свято. Її дотримуються й донині: жовтий жакет із фраком, чорна трикутка із плюмажем, білий пояс, білі штани чи спідниця на кожен день та чорні для церемонії.

Ракету, яка сповіщає про початок свята, запускає жінка, яку називають «Чупінера». Щороку її обирають із представниць прекрасної статі маскарадної групи. З нагоди урочистостей вона одягає червоний дамський жакет з еполетами та двома рядами позолочених гудзиків, чорну спідницю, червоний берет з вишитим щитом Більбао та лаковані туфлі з білими панчохами.

Офіційним символом Великого тижня вважається лялька Маріхайя. Вона виглядає як товстушка з руками, в танці піднесеними до неба. А важливою частиною тижня – всілякі святкові концерти та конкурс феєрверків.