Сієнський Паліо – скачки в італійському місті Сієні

Одним із привабливих куточків Італії є Сієна (Siena) — одне з найстаріших міст, пам’ятка архітектури та культури Італії. У Середньовіччі це місто, розташоване в західній частині країни, в Тоскані, було столицею сильної Сієнської республіки і вже в ту далеку епоху зберігало шедеври італійської готики світової гідності.

Саме в Середні віки і зародилася традиція проводити в місті стрибки, що отримали назву Сієнського Паліо (Palio di Siena). Історія свідчить, що перші стрибки на конях пройшли в 1656 році, в цей і наступні роки стрибки проходили лише один раз на рік – 2 липня. Починаючи з 1701 року, свято Паліо стало проводитися двічі на рік – 2 липня та 16 серпня.

Двічі на рік на головній площі міста П’яцца дель Кампо влаштовуються змагання на конях між 10 районами міста, які називаються контрадами. У Сієні 17 контрад, але в Паліо беруть участь лише 10 контрад — лише 10 команд. Під час наступного Паліо команди змінюються.

Треба відзначити, що традиції та підготовка самих контрад дуже чудові — кожна контрада носить ім’я тварини або якогось предмета, а також кожна славиться багатою історією, геральдикою та міфологією. Ось тільки кілька назв контрад: Орел, Равлик, Дракон, Черепашка, Хвиля, Ліс, Башта.

Під час цього середньовічного шоу десять вершників-учасників одягнені в костюми традиційних кольорів своєї контради, а прапори та герби контрад майорять на будівлі Палацу Комуни (Плаццо Коммунале). Загальна довжина дистанції, яку має подолати вершник на неосідланому коні, становить приблизно 1 кілометр — дистанція включає 3 кола по 333 метри. Трапляється так, що на крутих поворотах або в особливо вузьких місцях вершник, не втримавшись, злітає з коня, і той сам завершує коло змагання. Говорять, що перемагає саме кінь, а вершник заохочення не отримує. Після завершення перегонів містом відбуваються ходи, які тривають усю ніч.

Про старовинні традиції цього свята говорить і те, що Паліо, що проходить 16 серпня, названий на честь Успіння і Вознесіння Богородиці – Паліо делла Ассунта (Palio dell’Assunta), а Паліо, що проходить 2 липня, названий на честь покровительки Сієни Мадонни Паліо ді Провензано (Palio di Provenzano).

Важко сказати, чи були сієнські стрибки настільки популярні в середні віки, але в наші дні двічі на рік в італійську Сієну стікаються численні туристи саме для того, щоб приєднатися до цього галасливого та всесвітньо відомого видовища.