Румунія

Держава Південно-Східної Європи – Румунія – мальовнича країна з гарною екологією та м’яким кліматом. Тут є степи, Чорне море, Карпати, Дунай, гірські річки та озера. Країна, оповита легендами про графа Дракулу, славиться багатою екскурсійною програмою, бальнеологічними, гірськолижними та пляжними курортами.

Навіщо їхати?

У Румунію їдуть подивитися на казкові середньовічні міста, королівські палаци та феодальні фортеці, переночувати у старовинному монастирі, випробувати свої нерви на міцність у таємничих замках, порибалити у дельті Дунаю та побачити Палац Парламенту у Бухаресті – другу за величиною після Пентагону.

М’які зими з гарним природним сніговим покривом — вагомий плюс приїхати на мальовничі гірськолижні карпатські курорти. Існує можливість поєднати відпочинок у країні з ефективним лікуванням на термальних та мінеральних джерелах. Туристична інфраструктура в країні розвинена, є європейський сервіс, національна кухня чудово збалансована, ціни помірні.

Румуни — доброзичлива нація, але з особливим колоритом, який країні надають цигани, які живуть і кочують країною з давніх-давен. Пам’ятаючи це, при відвідуванні Румунії не будуйте особливих ілюзій, і вона сприйметься у всій своїй красі та різноманітті.

Коли їхати?

У Румунію можна вирушити будь-якої пори року, кожен сезон примітний по-своєму. Літо – найкращий час для відвідування пляжів та здійснення прогулянок узбережжям, відкриті всі туристичні маршрути. Найкращим часом для гірськолижного відпочинку є період із грудня до березня. Відвідування Румунії лише з метою екскурсій варто планувати на теплу весну та оксамитову осінь.

Як дістатися?

У Бухарест із Москви кілька разів на тиждень виконуються регулярні авіарейси. Потрапити літаком до Румунії можна також транзитом через інші європейські країни. З усіма сусідніми державами Румунія має багато прикордонних переходів. Відстань від Бухареста автошляхом до Москви становить 1960 км, до Будапешта – 815 км, Софії – 379 км, Белграда – 630 км, Кишинева – 438 км.

Готелі

У Румунії є комфортабельні готелі різних категорій. Успіхом користуються домашні пансіонати та хостели. Непогані умови проживання можна знайти у прибережній зоні та на гірськолижних курортах. Ціни на проживання дешевші, ніж на розкручених європейських напрямках.

Кухня

Основу румунської національної кухні складають страви з овочів, кукурудзи, молочних продуктів, риби та м’яса. Серед способів приготування в Румунії популярне жаріння на рожні та ґратах на деревному вугіллі. Особливе місце у румунській кухні займає кукурудза: з неї готують широкий асортимент різних страв, поєднують із овочами, рибою, м’ясом. З молочних продуктів румуни використовують сир, бринзу, різноманітні сорти сирів. В асортименті супів панує чорб – суп на кислому настої з пшеничних висівок зі свіжими не обсмаженими овочами. З найпоширеніших гарячих страв слід назвати голубці у виноградному листі, спекотне на гратарі, токань із курчат чи свинини, чупаму з телятини з білим соусом, митітеї — обсмажені на ґратах м’ясні ковбаски. Румуни вживають багато фруктів та баштанних плодів – кавунів, динь, гарбузів. Для національної кухні характерний широкий асортимент борошняних кулінарних виробів: із листкового тіста, пироги з начинкою з м’яса, бринзи, фруктів та варення, печиво з начинкою з мелених горіхів із цукром. З напоїв переважно кава, соки та компоти. Серед алкогольних виділяється настоянка сливовиця.

Що подивитися?

Румунія багата на культурні та історико-архітектурні об’єкти. Найпопулярніший серед туристів – Замок Бран (Замок графа Дракули). Зведений на вершині скелі він є яскравим зразком архітектури середньовіччя. Між населеним пунктом Брашов та замком Бран розташована фортеця Ришнів. Вона побудована в XIII столітті на місці старого форту лицарів-тевтонців, з території фортеці відкривається чудовий вид на місто та околиці. Один із найстаріших румунських замків – Поенарі, зведений у XIII столітті над річкою Арджеш і перебудований Владом III Цепешем (прототипом графа-вампіра Дракули) у XV столітті. У ХХІ столітті від нього залишилися лише руїни. Щоб потрапити в легендарну фортецю, необхідно подолати півтори тисячі щаблів крутих кам’яних сходів. Розкішна пам’ятка архітектури – Замок Пелеш, споруджений за наказом короля Карла I, названий на честь однойменної гірської річки. Цікаво буде переглянути старовинну лютеранську культову споруду з дзвіницею у готичному стилі — Чорну церкву Святої Марії у місті Брашов. Над річкою Злаште у місті Хунедоаре на скелі височіє похмурий середньовічний замок Корвінів, нині у ньому функціонує історичний музей. Відома визначна пам’ятка Трансільванії – руїни замку Діва. Територія навколо замку є заповідною, тут зростають рідкісні види рослин.