Пивний фестиваль у Петерборо

Пивний фестиваль у Петерборо (Peterborough Beer Festival) – другий за величиною у Великій Британії фестиваль пива. Він проходить у невеликому містечку на сході Англії щорічно у другій половині серпня.

На фестиваль з’їжджаються щонайменше 40 тисяч людей — тож населення містечка збільшується до 200 тисяч, але ненадовго, бо триває ця радість для гурманів пива лише 5 днів.

На фестивалі не лише представлені всі сорти світового пива (кожна марка має свій торговий намет), а й різноманітне меню. Крім пива там можна спробувати ще сидр і грушевий сидр, якому британці навіть назву свою вигадали Perrie.

Кожен учасник фестивалю насолоджується живою музикою, ексклюзивними келихами (щороку нова колекція), смішною розважальною програмою, лотереєю та святкуваннями до ранку (ось так і пройшло дитинство відомого члена гурту The Prodigy Кіта Палмера, який жив у Петерборо).

Павільйон, у якому проходить фестиваль, по суті — маленьке містечко, адже там є все: починаючи від лікарні та пошти і закінчуючи ігровими майданчиками та службою порятунку потопаючих (Royal National Lifeboat Institute)! Мабуть, щоб задоволені та веселі гості фестивалю не плавали у пиві.

А плавати (і навіть тонути) є в чомусь — традиційно на святі представлено понад 450 видів елю, виготовленого зі 100 різних типів пивних дріжджів.

Якщо комусь дуже припадає до душі якийсь унікальний сорт, то за нього голосують — після чого, як і на кожному фестивалі, визначається чемпіон пивоваріння. Чемпіон потім пригощає гостей своїм чудовим пивом, тому голосування завжди проходить з інтересом, а його результати очікуються з нетерпінням.

Окрім обрання чемпіона, точніше, якщо якомусь виробнику пива не пощастило стати чемпіоном, обирається Найкращий Новий Пивоварний завод.

Але теж не просто так, і якщо цього разу йому не доведеться розорятися на 40-тисячний натовп, зате наступного року фестиваль не обійдеться без нового сорту пива, звареного Кращим Новим заводом.

Говорячи про історію фестивалю, варто згадати, що йому 2017 року виповнилося 40 років, а вигадала його британська компанія «Натурального Еля» — Campaign for Real Ale (CAMRA), яка існує і цінується з 1970 року.

Існують і Правила виживання на фестивалі – вони великі, але можна виділити 3 найважливіші:
1. Не забувати поїсти (в умовах сонцепіка та підвищеного вживання міцного пива).
2. Не забувати пити (цього разу воду!).
3. Одягати зручний одяг та взуття.