Міжнародний військово-музичний фестиваль «Спаська вежа»

Міжнародний військово-музичний фестиваль «Спаська вежа» – це парад військових оркестрів різних країн світу, який не має аналогів серед інших відомих Military Tattoo (тобто парадів військових оркестрів) світового рівня. Це захоплююче дух музично-театралізована вистава, де органічно поєднуються різні музичні напрямки (військова, класична, народна та естрадна музика), парадні дефіле військових оркестрів, танцювальні та показові шоу та спецефекти.

Фестиваль «Спаська вежа», що став уже традиційним, починаючи з 2008 року, проходить у Москві на Червоній площі щорічно наприкінці серпня – на початку вересня, протягом тижня, за підтримки Уряду Москви та під патронатом Громадської ради.

На Червоній площі, яка у ці дні стає концертним майданчиком, фестиваль збирає найкращі творчі та музичні колективи з усього світу. Його традиційні учасники – підрозділи почесної охорони глав держав, а також провідні військово-оркестрові та творчі колективи Росії та зарубіжних країн. Щороку фестиваль присвячений будь-якій історичній даті. Так, 2011 року він проводився на честь 300-річчя штатних військових-оркестрів російської армії, 2012-го – був присвячений 200-річчю перемоги у Вітчизняній війні 1812 року. 2013 року тема фестивалю: «Відроджуючи традиції, зберігаємо історію!», 2014-го, коли в усьому світі широко відзначалося 100-річчя початку Першої світової війни, цю тему було відображено й у програмі фестивалю. 2015 року, звичайно ж, головною темою фестивалю стало 70-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, а 2017-й став ювілейним для фестивалю.

Треба також сказати, що «Спаська вежа» – це не просто музично-розважальне шоу, а передусім інструмент міжнародного культурного обміну. Адже історія військової музики ґрунтується на історії народів та їх перемог, а кожен із учасників фестивалю, володіючи неповторним національним колоритом, властивим тільки йому, універсальною мовою музики робить свій внесок у взаєморозуміння між країнами. Дуже символічно, що «послами» в даному випадку виступають саме військові музиканти, які репрезентують усю різноманітність національних, творчих та армійських традицій планети.

І, звичайно ж, місце в Москві для проведення такого значущого та масштабного заходу було обрано відповідне – все дійство розгортається на Червоній площі на фоні величних стін Кремля, де вже сама історична монументальність Кремля, архітектурна барвистість Покровського собору, сувора парадність ГУМу створюють неповторну.

Усі події в рамках фестивалю вже традиційно широко висвітлюються не лише російськими, а й багатьма зарубіжними ЗМІ, а щоденна глядацька аудиторія лише на Червоній площі перевищує 7000 осіб (які розміщуються на спеціально змонтованих трибунах), а всього фестиваль бачать з урахуванням інтернету та телебачення. – понад 100 млн осіб. Фестиваль відвідують видатні державні та громадські діячі, представники культури та мистецтва, посли та військові аташе.

Варто зазначити, що подібні фестивалі відбуваються і в інших країнах світу. Один із найвідоміших, які вже давно стали помітним явищем у міжнародному культурному житті, – це Единбурзький військовий фестиваль (Edinburgh Military Tattoo), який з 1947 року щороку проходить у столиці Шотландії під патронажем королівської родини. А ось у сучасній Росії це перший подібний фестиваль, який, ґрунтуючись на досвіді найкращих зарубіжних аналогів, має чимало національних, самобутніх особливостей.

Взагалі, свою історію «Спаська вежа» веде з 2006 року, коли в рамках святкування Дня міста Москви на Поклонній горі вперше відбулися показові виступи підрозділів почесної охорони глав держав у супроводі знаменитих військових оркестрів. Наступного року вже на Червоній площі відбувся Міжнародний військово-музичний фестиваль «Кремлівська зоря», який замислювався як найбільший міжнародний форум і в якому взяли участь понад тисячу військовослужбовців різних родів військ, музикантів та інших виконавців. І, нарешті, фестиваль «Спаська вежа», що відбувся у 2008 році, показав, що подібні заходи можуть і мають проводитись у Росії на постійній основі, і він став регулярним. До того ж, успіх заходу підтвердили численні захоплені відгуки в інформаційному світовому просторі.

Вже традиційно у фестивалі беруть участь найкращі російські та зарубіжні оркестри та колективи. Загалом за весь час проведення «Спаської вежі» на Червоній площі виступили 150 оркестрових колективів із 50 країн світу. Причому фестиваль і всі його заходи проводяться виключно на гроші спонсорів. З 2010 року він є одним із членів Міжнародної Асоціації організаторів військових фестивалів IATO – спільноти, що об’єднує найбільші світові військово-музичні форуми.