Міжнародний фестиваль сільської культури «ГуртFEST»

У серпні в Архітектурно-етнографічному музеї-заповіднику “Лудорвай” проходить міжнародний фестиваль сільської культури “ГуртFEST”. Вперше цей фестиваль пройшов у 2016 році у рамках святкування 30-річчя музею-заповідника та став яскравою літньою подією та кульмінацією ювілейного року музею-заповідника.

Учасники фестивалю – представники сільських поселень та сіл Удмуртії, Росії та зарубіжних країн: автентичні фольклорні колективи, що зберігають локальну традицію, музейні творчі колективи, майстри народних музичних інструментів та ремісники, «етно» та «фольк» виконавці, центри ремесел, виробники сільськогосподарської Фермерські господарства.

У рамках фестивалю організовуються заходи з кількох напрямів: діловий майданчик – круглі столи на тему розвитку та просування сільського та подійного туризму в Удмуртії, виставка російської народної творчості; ярмарок меду, молебень та освячення меду; гала-концерт творчих колективів; дитячий майданчик «Чача сереґ» та дорослий спортивний майданчик.

Також на фестивалі сільської культури представлені сільські обійстя: центральних, південних та північних удмуртів, естонських гостей з презентацією культури сетуського народу, російської та татарської сіл. А колективи представлених подвір’їв борються за звання: Найкращий фольклорний ансамбль, Найкращий хліб, Найкраща національна страва, Найкращий національний напій, Найкраща «Рукоробка» (вишивка, ткацтво, мереживоплетіння і т. д.), Найкращий майстер традиційних ремесел (гон) по дереву), Кращі «Дивини» (найкраща дівоча коса і т.д.).

У гала-концерті беруть участь колективи із різних регіонів. Наприклад, на першому фестивалі виступили гості з Санкт-Петербурга з грою на волинках та барабанах, «Круговина» з Великого Новгорода, вокальна група сету з Естонії, «Бабусі з Бураново», «Пестросаєс» з Глазівського району, «Інвожо» -Карамас- Пельга, а також «Вербне воскресіння», Анастасія Вершиніна, Ірина Шихальова, самобутні музиканти на рідкісних інструментах – Володимир Шкелев та Анатолій Лукін, Ірина Пчеловодова, Олексій Кузнєцов, Вероніка Федорова, Анатолій Добряков, студія народного танцю «Чебеляй» , фольклорний ансамбль музею-заповідника «Лудорвай кенак’єс»

За мотивами національних костюмів показали свої дивовижні костюмні комплекси відомі майстри: Зоя Лебедєва, Тетяна Маштакова, Поліна Кубіста та Олег Ажгіхін.

Чарівні пейзажі «Лудорваю», солодкуватий аромат Медового спасу та грандіозна програма святкування ювілею музею запам’яталися і гостям, і учасникам фестивалю. Тому його вирішено було проводити й у наступні роки.